[...] PRO+. Dostarczenie białka przed wysiłkiem może pomóc w ochronie mięśni przed nadmiernymi mikrouszkodzeniami. W celu bezpośredniego wsparcia regeneracji odżywki białkowe stosuje się również w okresie do 30 minut po treningu. Ten okres jest szczególnie ważny, ponieważ rozszerzone naczynia krwionośne mogą usprawnić wchłanianie [...]
Systemów żywienia znamy wiele, jednym z nich jest dieta paleo, której zasady opierają się na tym, co jadali nasi przodkowie, zanim przeszli do osiadłego trybu życia. Czym jest ta dieta, na czym się opiera? Jakie są jej zasady? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
Kto z Was nie lubi tej puszystej pianki pokrytej warstwą czekolady? Ja jeśli już, jadam je od wielkiego dzwona, najpierw obgryzam czekoladę a potem zjadam środek. Zwykle kończy się na dwóch kostkach bo cukier w ilości "hurtowej" nie pozwala mi zjeść więcej - a i wyrzuty sumienia dochodzą do głosu... By nie odbierać sobie przyjemności stworzyłam [...]
[...] miazga słonecznikowa, olej rzepakowy, mąka , kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny , aromat”. Węglowodany: 63 g, w tym cukry: 22 g, błonnik; 3,8 g, białko: 11 g. Ogólnie wydawałoby się, że nie są one jeszcze najgorsze, ale przytłacza tu podaż węglowodanów, a szczególnie tych o szybkiej kinetyce (cukier i/lub jego [...]
[...] jest zwiększony obwód w pasie oraz podwyższone stężenie glukozy na czczo, a zwiększeniu tych parametrów sprzyjają typowe diety zachodnie, bogate w cukry proste, a ubogie w białko i zdrowe źródła tłuszczów. Czy spadek masy ciała ma znaczenie? Tak. W licznych badaniach stwierdzono, iż ograniczenie podaży kalorii pociąga za sobą spadek masy ciała [...]
[...] protein przed snem miałoby zahamować nocny katabolizm i tym samym ustrzec nas przed utratą ciężko wypracowanej masy mięśniowej. W taki sposób Jan spożywa posiłek bogaty w białko, węglowodany, błonnik oraz pewną ilość tłuszczu. Posiłek taki trawi się dość wolno, dzięki czemu Jan ma wysoki poziom leucyny w osoczu przez dłuższy czas. Leucyna to [...]
We współczesnym świecie dostęp do informacji jest niezwykle prosty, niemniej wiele osób decyduje się na usługi różnorakich trenerów i dietetyków. Jeśli chodzi o trening siłowy, istnieją kwestie, które trudniej wyjaśnić on-line. Poza tym, o wiele szybciej można przedstawić komuś np. sposób wykonania ćwiczenia. Izolacje, maszyny, trening [...]
[...] Jeśli pominiesz ciężkie sosy na bazie serów i śmietany, uzyskasz wartościowy posiłek idealnie sprawdzający się również w czasie redukcji. Jajka Bogate w wysokiej jakości białko, zdrowe tłuszcze oraz niezbędne witaminy i minerały. Jajka są stosunkowo niskokalorycznym, bogatym w składniki odżywcze wyborem, jeśli chodzi o przekąski i posiłki. [...]
Ser Cheddar jest niskowęglowodanowym, wysokotłuszczowym, bogatym w białko pokarmem, który często występuje w diecie mieszkańców USA. Ser Cheddar ma dobrze scharakteryzowany profil aminokwasowy z wysoką zawartością leucyny (~10%) i jest uważany za niskoglikemiczny. Ponadto białko w serze Cheddar jest częściowo hydrolizowane z powodu [...]
[...] wysiłku można podać: 40-80 g węglowodanów (o szybkiej kinetyce, w tym może się znaleźć 10 g fruktozy) oraz 30-40 g protein (np. białka serwatkowego, WPC). Węglowodany i białko mają wpływ na odbudowę mięśni i wywołanie zjawiska superkompensacji (wzrostu osiągów). Referencje: Bernadine Ruiza G Ang I in. The Role of Fructose in Type 2 Diabetes [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej wcale nie jest skomplikowana, tylko ludzie z reguły nie potrafią utrzymać odpowiednio długo właściwego reżimu kalorycznego i treningowego. Dlatego niejednokroć osiągają połowiczny sukces lub żalą się w Internecie, iż „diety nie działają”, „trenerzy kłamią”. Klasyfikacja tuczących i względnie bezpiecznych produktów [...]
Okres po wysiłku fizycznym jest dla organizmu stanem, kiedy następuje wzmożona aktywność metaboliczna, nazywana „oknem anabolicznym”. Jest to czas, w którym to następuje nieco silniejsza odpowiedź hormonalna, wspomagająca kompensowanie składników energetycznych, na potrzeby budulcowe naszego ciała. Oznacza to, że po treningu funkcje anaboliczne [...]
W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów. Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]
Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]
W ostatnich kilkunastu latach obserwujemy szybki wzrost ilości tematycznych portali (stron internetowych), kont w serwisie YouTube, Facebook czy Instagram. Jak to w życiu bywa, za ilością prawie nigdy nie idzie jakość. Oto kilka powielanych tez, które są głoszone przez osoby uznawane za guru treningu oraz diety. Wielokrotnie opisywałem też [...]
Jeśli "bywasz" w Internecie, to z pewnością słyszałeś opowieści o hormonie wzrostu, o tym jak on „odnawia wszystkie tkanki”. Niestety ludzie, którzy stosują głodówkę, może zwiększają na chwilę stężenie hormonu wzrostu, ale przy tym drastycznie ograniczają stężenie jego efektora, czyli IGF-1. A takie postępowanie jest zupełnie bez sensu. Zamiast [...]
[...] przerywanego postu (intermittent fasting) hamuje rozwój blaszki miażdżycowej poprzez zmniejszenie stężenia markerów (cytokin) zapalnych, takich jak IL-6, homocysteina i CRP (białko c-reaktywne). Wydaje się, iż zmniejszenie liczby posiłków (lub jedzenie tylko w określonym oknie godzinowym) oraz kaloryczności diety ma wpływ na przedłużenie życia. [...]
[...] WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie jest to już żaden problem. Z powodzeniem możesz skorzystać z odżywek zawierających białko jaj, białko wołowe oraz całą gamę białek roślinnych. Jeśli Twoim problemem jest tylko cukier mleczny (laktoza), to wybieraj produkty z oznaczeniem „lactose free”.
[...] jeżeli celem jest masa, nasz trening siłowy powinien być ukierunkowany tak, aby wspomagać jej budowę. Skąd powinniśmy czerpać białka? Oprócz wcześniej wymienionych odżywek białkowych nasza dieta oczywiście powinna bazować na produktach zwierzęcych, które będą źródłem pełnowartościowego białka. Pokarmy te będą zawierały dużą ilość aminokwasów [...]
[...] swoich założeń. Gotowa dieta i menu na 3 dni Dzień pierwszy Energia 2287 kcal. Białka 163 g Tłuszcze 69 g Węglowodany 275 g Śniadanie Płatki owsiane z jogurtem, odżywką białkową, orzechami i FRULOVE ALLNUTRITION WHEY PROTEIN 20 g Płatki owsiane 70 g Jogurt naturalny 2% tłuszczu 250 g Orzechy włoskie 12 g ALLNUTRITION PASSION FRUIT & [...]